Yleiset säännöt kaluston lainaamiseen
1. Ilmoitus seuran whatsapp-ryhmään, kun aikoo vesille.
2. Lainaaja huolehtii välineistä ja jättää ne siististi konttiin lähtiessään. Mikäli jotain vahinkoa sattuu, niin siitä heti ilmoitus ryhmään!
3. Kontin sisällä on vihko, johon kukin merkitsee lainauksen – nimi, päiväys ja laudan nro (jos ei numeroa löydy, niin merkki tai malli mistä tunnistaa mitä on lainattu).
4. Olisi hyvä että laudoilla lähdetään satama-alueelta vain vesiteitse. Laudat ovat herkkiä kolhuille ja pitkinä ja painavina hiukan hankalia nostella yksin auton katolle ja sieltä pois. Poikkeuksena jos useampi surffari lähtee johonkin tapahtumaan tai toiselle rannalle, jolloin käsiä on enemmän lautoja käsittelemässä.
5. Palautus saman päivän aikana.
Nykyiset jäsenet ovat oikeutettuja tuomaan ystävän testamaan lajia, mikäli ottaa vastatakseen myös alkeiden opettamisesta ja varmistaa että välineitä kohdellaan hyvin 😉 Ja ihan huippua jos ystävä innostuu ja lähtee mukaan toimintaan 👍🏻
Windsurferin valmistelu vesille
Netistä löytyy hyvä ohjesivusto nimenomaan Windsurfer laudan ja purjerikin valmistelusta, trimmaamisesta ja huoltamisesta (kts sivun loppu). Tälle sivulle on tiivistetty tietoa noista ohjeista.
Varo ettei peräevä tai köli raavi rantavedessä pitkin pohjaa. Köli kannattaa kääntää sisään viimeistään rampin laiturin pään kohdalla.
Lauta:
Kannattaa jo hyllyltä valikoida lauta, jossa on köli ja mastonjalka paikoillaan. Tarkista myös että peräevä on kunnolla kiinni. Merkkaa lauta lainausvihkoon (kts yleisohjeet yllä) ja ota varovasti lauta kontista.
Mastonjalan paikasta purjelaudan mastokiskossa. Tälle sijainti on 70-80kg kuskeille keskipaikkeilla. Kevyemmille kuskeille etupuoliskolle ja painavammille kuskeille sitten puolestaan takapuoliskolle.
Windsurferin oman purjeriki:
Seuralta löytyy kolmenlaisia purjeita, jotka kaikki kasataan käyttökuntoon hiukan eri tavoin. Olisi hyvä katsoa purjeen valmistelu ensin jonkun osaavamman opastuksella, jonka jälkeen nämä ohjeet toimivat muistin tukena. Helpoin valmistella on Windsurfer laudan oma hiukan retromainen riki, sellainen löytyy todennäköisesti puolivalmiina kontista. Tässä siihen ohjeet:
- Avaa puomin etuosan lukitus ja säädä puomin korkeus sopivaksi. Sopiva korkeus vaihtelee hiukan kelin ja mieltymysten mukaan, mutta hyvä aloituskorkeus voisi olla noin rintakehän korkeudella ja kokemuksen lisääntyessä siitä ylemmäs. Huomioi, että mastonjalka nostaa koko purjerikiä ~5cm.
- Kiristä alaliikki. Perusasetus on 16cm (numeron 3.5-4 välillä mastonjalassa) kevyehköille tuulille. Keskikovilla tuulille kiristä 0-2cm ja vielä kovemmille tuulille 3-5cm.
- Kiristä takaliikki. Tälle perusasetus on 215cm eli puomin takaosa pituudelle 35. Keskikovilla tuulilla kiristä 1-2cm ja kovilla tuulilla 2-5cm (pidennä puomin takaosaa tarvittaessa).
- Kiristä ylälattaa sopivasti niin ettei latan alueelle jää ryppyjä.
- Surffailujen jälkeen löysää päinvastaisessa järjestyksessä.
Huom. Nämä ohjeet eivät päde muiden seuran purjelautarikien kasaamiseen. Kysele muilta apua niiden kanssa! 🙂
Windsurferin oman purjeen muoto on huomattavasti pussimaisempi verrattuna modernimpiin purjelauta purjeisiin. Tämä on tarkoituksellista ja purje on helppo vahingossa kiristää liian kireälle. Tavoitteena on purje, jossa ei ole pystysuuntaisia ryppyjä. Tuulen pitäisi lisäksi pystyä painamaan purjetta niin että se koskettaa puomia.
Tekstin perusasetukset tarjoavat lähtökohdan trimmaus-kokeiluille. Varsinainen kireys riippuu vallitsevasta kelistä ja mieltymyksistä.
Hyvä samalla muistaa, että alussa harjoitellessa voi olla helpompi käsitellä purjetta joka ei ota “tuulta mahdollisimman tehokkaasti”. Tällöinkin voi purjeen rikata ”kovalle tuulelle”, jolloin siinä on hiukan kevyempi käsittelytuntuma.
Märkäpuvut, kelluntaliivit
Seuralta löytyy muutamaa eri kokoa märkäpukuja. Märkäpukuun ei saisi jäädä pusseja sisälle, ota sellainen joka on sopivan napakka päällä. Miesten ja naisten märkäpuvuissa ei juuri eroja ole, joten tarvittaessa kannattaa kokeilla kaikkia. Käytä myös kelluntaliiviä!
Käytön jälkeen huuhtele märkäpuvun sisäosat joko altaassa mattojenpesupaikalla tai sitten järvivedessä. Ripusta tämän jälkeen konttiin kuivumaan muovisaavin päälle.
Ulkopuoliset linkit
Tekstin lähteenä toimi mm hyvä englanninkielinen Windsurfer-ohjesivusto. Suosittelemme silmäilemään senkin läpi, siellä on hyvää tietoa esim missä järjestyksessä narut kannattaa ujuttaa mastonjalkaan/puomin peräosaan jne jne. Koko ohjesivusto videoineen löytyy täältä ja tuolta sivustolta löytyvä erityisen hyvä tiivistetty ”ohjelehtinen”. Jälkimmäisessä linkissä yleistä windsurfer-luokasta ja loppupuoliskolla trimmaus- ja huoltovinkit.